Lasagne Łukasza

Sharing is caring!

Jedno z moich ulubionych dań, które od razu przenosi mnie do Włoch… Dziś przyrządził je mój ukochany z okazji moich zbliżających się imienin. Jak kochać to tylko po włosku.
Składniki na lasagne (4 porcje):
  • mięso mielone około 500 g
  • makaron do lasagne (w przepisie został użyty oryginalny włoski makaron firmy Arrighi)
  • puszka krojonych pomidorów
  • pomidor
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • cebula
  • ser żółty 400 g
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
Sos beszamelowy:
  • masło około 50 g
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut, a następnie dodać krojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić oregano oraz bazylią. Dusić kolejne kilka minut, a w tym czasie przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mleko. Powoli dosypywać mąkę stale mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Doprawić gałką muszkatołową. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: mięso, makaron, sos. Wierzch lasagne posypać serem żółtym (utartym na dużych oczkach), a na nim ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Posypać przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni 20 – 25 minut. Makaron wychodzi minimalnie twardy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares