Zapiekana cukinia z pomidorami i mozzarellą

Sharing is caring!

Cukinia przygotowywana przeze mnie pierwszy raz bez mięsa mielonego lub kurczaka. Okazała się rewelacyjna. Będę robiła częściej.
 
Składniki na zapiekaną cukinię z pomidorami i mozzarellą (2 porcje):
  • 2 cukinie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki szynki prosciutto
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kulka mozzarelli
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie wrzucić pomidory, koncentrat i przyprawy. Po kolejnej dodać kawałki szynki, które należy potargać na mniejsze. Dokładnie wymieszać. Dusić aż połowa soku (nie całość!) odparuje. Nałożyć na oprószoną solą cukinię, a na to po plasterku mozzarelli. Zapiekać w 180 stopniach przez 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares