Kurczak po francusku w winie (COQ AU VIN)

Sharing is caring!

Danie, które postanowiłam przetestować na imprezie urodzinowej mojego męża. Na tyle lubię bawić się gotowaniem, że nie boję się podawać pierwszy raz robionej potrawy tłumkowi gości. Nie pierwszy i nie ostatni raz wpadłam na taki zwariowany pomysł. Kolejny raz taka taktyka (albo jej brak) okazała się udana, ale jak już kiedyś powiedziałam: mięso i wino – czy to się może nie udać? Nie ma szans. Uwielbiam.
Składniki na kurczaka po francusku w winie (COQ AU VIN):
  • około 1.8 kg kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia – co, kto lubi)
  • 250 g pieczarek
  • 150 g parzonego boczku
  • 5 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki whisky
  • czerwone wytrawne wino
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • tymianek
  • oregano
  • masło
  • oliwa z oliwek
Kawałki kurczaka posolić, obtoczyć w mące. a następnie podsmażyć na patelni na maśle. Przełożyć do garnka. Odciąć skórę boczku, pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Przełożyć boczek bez tłuszczu do garnka. Cebulki szalotki obrać i rozgnieść rękę lub tłuczkiem, wrzucić na rozgrzaną patelnię na 2 minuty. W oddzielnym rondelku podgrzać whisky, ostrożnie podpalić i płonącym alkoholem polać mięso. Do wszystkich składników wlać wino. Dodać przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Przykryć i gotować 40 – 45 minut. Trzeba pamiętać o tym, aby w połowie przewrócić mięso. Pieczarki pokroić na większe kawałki i podsmażyć na maśle. Kiedy się zarumienią przełożyć do garnka z mięsem i wymieszać. To danie można podawać ze wszystkim to znaczy ryż, ziemniaki, a u nas skoro było więcej osób w ruch poszedł chleb. Mięso rozpływa się w ustach. Jest miękkie i soczyste z intensywnym aromatem wina. Rewelacja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares