Kanapki zapiekane z szynką długo dojrzewającą i jajkiem sadzonym

Sharing is caring!

Weekend oznacza zazwyczaj więcej czasu na kulinarne szaleństwa. Możliwość przetestowania nowych inspiracji. Ta propozycja śniadaniowa nie jest wcale czasochłonna, a jest to coś zdecydowanie innego niż standardowe opcje. Szukam nowych pomysłów na ożywienie tego, rozpoczynającego dzień posiłku. Jedzenie wcale nie musi być przecież monotonne.

Składniki na kanapki zapiekane z szynką długo dojrzewającą i jajkiem sadzonym (3 sztuki):

  • 3 kromki chleba
  • 3 jajka
  • 6 plasterków szynki długo dojrzewającej
  • 80 g sera żółtego typu Ementaler
  • 3 plastry ogórków z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • masło

Kromki chleba podsmażyć z każdej strony po 2 minuty na rozgrzanej patelni z masłem. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Chleb ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na kromki położyć po dwa plastry szynki i posypać serem. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni do rozpuszczenia się sera. Na koniec można na chwilę włączyć termoobieg. W tym czasie usmażyć na patelni jajka sadzone. Doprawić solą i pieprzem. Na kanapki, po wyciągnięciu z piekarnika, nałożyć plaster ogórka i jajko sadzone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares