Pieczone podudzia z kurczaka w sosie barbecue (BBQ)

Sharing is caring!

Pieczone podudzia z kurczaka o zupełnie innym smaku niż do tej pory. Wyszły pyszne, a z piekarnika pachniało obłędnie. Dodatków do nich może być wiele, ja jednak na swoich fotografiach skupiłam się na mięsie. Wsunęłam z frytkami i surówką. Frytki z piekarnika, a surówka obowiązkowo!

Składniki na pieczone podudzia z kurczaka w sosie barbecue (BBQ):

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1.5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1.5 łyżki oleju
  • 1.5 łyżki octu winnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka chili
  • sól

Kurczaka umyć i osuszyć, po czym zrobić nacięcia i natrzeć solą. W misce przygotować marynatę. Przepuścić obrany czosnek przez praskę i dodać resztę składników. Wymieszać. Dokładnie obtoczyć mięso i odstawić na godzinę lub dłuższy okres czasu jeśli jest taka możliwość. Może być nawet cała noc. Piec w piekarniku nastawionym na 175 stopni góra dół na ruszcie. Czas pieczenia to około 40 minut. Bardzo łatwo zaobserwować czy kurczak jest już gotowy po brązowiejącej skórce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares