Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sharing is caring!

Nowa odsłona makaronu spaghetti. Podchodziłam do tematu mrożonego szpinaku pełna wątpliwości, ale niepotrzebnie. To, że jem szpinak jest naprawdę niewyobrażalne, bo jako dziecko nienawidziłam go. Na szczęście w dorosłym życiu przekonałam się, że dobrze przygotowany jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny. To połączenie jest zaskakujące w prostocie i smaku. Przekonajcie się o tym sami. Koniecznie!

Składniki na Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami (2 porcje):

  • makaron spaghetti 200 g
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • szpinak mrożony około 230 g
  • około 200 g śmietany 18%
  • 100 – 150 ml wody
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • curry
  • sól
  • pieprz

Kurczaka oczyścić i pokroić w średnią kostkę. Obficie posypać solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać olej lub oliwę i podsmażyć na patelni. Odstawić na bok i odlać z patelni nadmiar tłuszczu. Wrzucić zamrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszać. Smażyć chwilę po czym dodać kurczaka i śmietanę. Zagotować i w razie potrzeby dolać wody (sos i tak będzie gęsty). W razie potrzeby ponownie doprawić na sam koniec. Makaron ugotować w osolonej wodzie po czym przerzucić do sosu. Nakładać na talerz dekorując parmezanową posypką i listkiem bazylii. Nie przerażajcie się wyglądem sosu na patelni. Po połączeniu z makaronem wygląd diametralnie się zmienia, a smak sami sprawdźcie i dajcie znać jakie są wasze wrażenia. Dla mnie pysznie proste spaghetti.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares