Szakszuka z papryką, pieczarkami i parmezanem

Sharing is caring!

Szakszukę w tym wydaniu zrobiłam całkowicie spontanicznie, bazując na tym co znalazłam w lodówce. Okazało się, że szakszuka bez dodatku mięsnego także może być rewelacyjna. Naprawdę polecam.

Składniki na Szakszukę z papryką, pieczarkami i parmezanem (2 porcje):

  • 4 jajka
  • 3 duże pieczarki
  • mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki parmezanu
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojone w słupki papryki i przesmażyć. Zdjąć kilka pieczarek oraz całą paprykę i odłożyć na później. Wlać pomidory i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i trzy łyżki parmezanu. Wymieszać dokładnie i poczekać aż nadmiar wody odparuje, a ser się rozpuści. Wbić jajka w przygotowane wcześniej otwory, a następnie posypać je solą, pieprzem i ziołami. Ułożyć dekoracyjnie paprykę i pieczarki. Patelnię przykryć i poczekać aż jajka się zetną. Po wyłączeniu posypać łyżką parmezanu i udekorować listkami bazylii. Gotowe!

Szakszuka w trakcie gotowania, jeszcze przed przykryciem patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares