Proste żarcie i pracownia piwa (Modlniczka)

Sharing is caring!

Z okazji urodzin mamy wybraliśmy się na piwko i pizzę dwa kroki od mojego rodzinnego domu. Proste żarcie i pracownia piwa zostały przez nas odwiedzone już drugi raz w dość krótkim czasie. To, co przyciąga tutaj Panów to oczywiście pyszne rzemieślnicze piwko, którego nawet ja spróbuję (ta co piwa nie lubi). Piwa są do kupienia standardowo w butelce oraz lane 0.5 l lub litr. Ja jednak skupię się na pizzy, którą zamówiliśmy. Ułożyłam ją według rankingu, od tej która według mnie była najsmaczniejsza.

Zamówiliśmy:

Salami Napoli – sos pomidorowy, mozzarella, suszone pomidory, oliwki, salami.

Tę pizzę zamówiliśmy kolejny raz. Dla mnie to absolutny hit. Pizza upieczona na cieniutkim cieście z miękkimi, puszystymi brzegami i ten charakterystyczny smak suszonych pomidorów. To pizza o wyraźnym smaku. Jedyna taka w której uwielbiam znienawidzone przeze mnie oliwki. W takiej formie są one doskonałe. Jeśli nie macie pomysłu, którą pizzę zamówić wybierzcie tę. Zdecydowanie polecam ją najbardziej.

Prosciutto crudo – sos pomidorowy, mozzarella, po wypieku: prosciutto crudo, rukola, parmezan.

To dla mnie klasyk, którego mam nadzieję nie da się zepsuć. Druga przepyszna pizza. Dokładnie taka, jaka ma być. Przez to, że pizze są tu serwowane na cienkim cieście i proporcja składników dobrana jest idealnie żaden ketchup nie będzie Wam potrzebny.

Pancetta – mozzarella, śmietana, grzyby leśne, rozmaryn, suszone śliwki, po wypieku: pancetta.

To był nasz eksperyment, ponieważ zwykle nie wybieramy pizzy o takich składnikach. Pomysł jest ogólnie bardzo ciekawy, ale dla mnie ta pizza jest za słona. Pancetta nadaje tej pizzy bardzo konkretny smak, ale dla mnie jest zdecydowanie za słona. Jeśli ktoś lubi jeść słone rzeczy być może będzie to dla niego strzał w dziesiątkę, ja jednak wolałabym zjeść tę pizzę bez pancetty. Może mi ktoś zarzucić, że byłaby trochę mdła, ale nie jestem miłośnikiem soli.

Salami spianata – sos pomidorowy, mozzarella, grillowana papryka, cebula, po wypieku: salami spianata (picante).

Pizza ta jest ostrzejsza, co jest zaznaczone w menu. Jest dobra, ale bez cebuli. Jeśli ktoś lubi surową cebulę ok, ale jak dla mnie jeśli już wiemy, że cebula nie jest w stanie dopiec się w tak krótkim czasie to zamieniłabym ją albo na szalotkę albo czerwoną cebulę, które są łagodniejsze w smaku. Poza tym naprawdę smaczna.

Plusami tego miejsca są dogodna lokalizacja, szybka i miła obsługa, pyszne piwko i smaczne pizze na cienkim cieście. Kwestia wyboru konkretnej pizzy należy do Was, ja już mam swoje ulubione typy. Podoba mi się też Wasze logo. Malutki minus za doliczanie opłaty za pudełka, nawet gdy sami bierzemy pizzę na wynos. Pizza powiedziałabym, że ma adekwatną cenę do dobrych składników i nie jest to konieczne.

Miejsce polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares