Kolejne danie z kuchni mojego narzeczonego. Serdecznie polecam.
Składniki na gulasz wieprzowo – wołowy (3 porcje):
- mięso wieprzowe gulaszowe około 300 g
- mięso wołowe gulaszowe około 300 g
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- ziele angielskie ok. 4-5 sztuk
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
- ostra czerwona papryka
- łyżka musztardy
- mąka do zagęszczenia sosu
Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić w małą kostkę i smażyć na patelni około 15 minut. Dolać wody do przykrycia mięsa i dusić pod przykryciem kolejne 15 minut. Przelać do garnka i dolać około 0,5 litra wody. Na patelni smażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojony czosnek i ziele angielskie. Wrzucić do garnka. Przyprawić liśćmi laurowymi, papryką oraz (w razie potrzeby) solą i pieprzem. Dodać musztardę. Dusić minimum godzinę (najlepiej jest po godzinie spróbować). Pod koniec zagęścić odrobiną mąki.
My jedliśmy go z kaszą kuskus i ogórkami konserwowymi. Pychota!