Kasza gryczana, której solo nie cierpię. W takiej wersji nie dość, że zdrowa to jest jeszcze przepyszna. Polecam każdemu. Ciekawy obiad na szybko.
Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem i szparagami (2 – 3 porcje):
- torebka kaszy gryczanej
- filet z kurczaka (ilość wedle uznania min. 200 – 250 g)
- duża cebula
- 4 duże szparagi
- pieprz
- sól
Cebulę pokroić w średnią kostkę i podsmażyć. Mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. W tym samym czasie ugotować kaszę w osolonej wodzie. Odciąć zdrewniałe części szparagów, potem główki, a resztę pokroić w paski. Szparagi podsmażyć na osobnej patelni. Najpierw mniejsze części, a później osobno większe. Ściągając z patelni odtłuścić ręcznikiem papierowym. Do podsmażonej cebuli i mięsa wsypać kaszę. Dodać mniejsze części szparagów i dokładnie wymieszać. Udekorować główkami szparagów. W razie potrzeby doprawić.