Leczo z cukinią i kiełbasą

Ciąg dalszy zabaw kulinarnych z cukinią. Smakuje wybornie, polecam!
Składniki na leczo z cukinią i kiełbasą (7 porcji):
  • 2 cukinie
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • pieczarki ok. 500 g
  • brązowa kiełbasa – 4 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Pokroić kiełbasę w pół plastry i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tej samej patelni, dorzucić pokrojone w paski i ćwiartki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Pokroić paprykę w dużą kostkę i wrzucić na patelnię do pieczarek z cebulą. Smażyć 5 minut. Wrzucić usmażone składniki do garnka z kiełbasą i wlać pomidory (już na włączonym palniku), dokładnie wymieszać. Cukinię wyszorować, odciąć końcówki i wydrążyć zbędny środek z pestkami. Pokroić część warzywa w pół plastry i mniejsze kawałki. Przyprawić sporą ilością soli, pieprzu i majeranku (najlepiej próbować w trakcie przygotowywania potrawy). Gotować leczo do czasu, gdy cukinia zmięknie, a całość zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *