Ciąg dalszy zabaw kulinarnych z cukinią. Smakuje wybornie, polecam!
Składniki na leczo z cukinią i kiełbasą (7 porcji):
- 2 cukinie
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 puszki krojonych pomidorów
- pieczarki ok. 500 g
- brązowa kiełbasa – 4 sztuki
- sól
- pieprz
- majeranek
Pokroić kiełbasę w pół plastry i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tej samej patelni, dorzucić pokrojone w paski i ćwiartki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Pokroić paprykę w dużą kostkę i wrzucić na patelnię do pieczarek z cebulą. Smażyć 5 minut. Wrzucić usmażone składniki do garnka z kiełbasą i wlać pomidory (już na włączonym palniku), dokładnie wymieszać. Cukinię wyszorować, odciąć końcówki i wydrążyć zbędny środek z pestkami. Pokroić część warzywa w pół plastry i mniejsze kawałki. Przyprawić sporą ilością soli, pieprzu i majeranku (najlepiej próbować w trakcie przygotowywania potrawy). Gotować leczo do czasu, gdy cukinia zmięknie, a całość zgęstnieje.