Żurek

Sharing is caring!

Bałam się, ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam, ale moje obawy na szczęście okazały się bezpodstawne. Wyszedł pysznie za pierwszym razem! Kolejna zupa do mojej kolekcji kulinarnej 🙂
Składniki na żurek (5 litrów):
  • 3 lub 4 marchewki
  • seler
  • 3 pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • surowy wędzony boczek ok 25 dag
  • 3 lub 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 litr zakwasu na żur (kupiłam dwie butelki 0.5 l)
  • duża śmietana 12%
  • 3 parzone białe kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Warzywa obrać i zalać lekko osoloną wodą (około 3l). Gotować przez 20 minut z dodatkiem przypraw (liście laurowe, ziela angielskie). Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. Boczek pokroić w małej wielkości kostkę i podsmażyć na nienatłuszczonej patelni. Kiedy boczek się wytopi dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dużej wielkości kostkę. Wyjąć warzywa (i zrobić z nich np. sałatkę warzywną) i dodać cebulę z boczkiem oraz ziemniaki i kiełbasy. Gotować 15 minut. Kiełbasę wyłowić i pokroić w plastry (dla wygody), wrzucić do zupy. Wlać żur i zagotować. Stopniowo dodawać śmietanę, zagotować. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem według uznania. Domownikom smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares