Jedna z moich ulubionych zup. Prosta i smaczna. Bardzo lubię jeść zupy, szczególnie kiedy przychodzą chłodniejsze dni.
Składniki na zupę pomidorową (garnek około 7 litrów):
- 6 skrzydełek z kurczaka (lub inne części kurczaka albo kość)
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 4 marchewki
- 1/2 pęczka pietruszki
- kostka warzywna
- Vegeta
- duża śmietana 12 %
Mięso umyć i posolić. Gotować około 10 minut. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, gotować 10 – 15 minut. Wrzucić kostkę warzywną, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Posiekać pietruszkę. Zabielić zupę (stopniowo) śmietaną. Na koniec doprawić Vegetą i posypać pietruszką. Kolejny raz wymieszać. Ja gotuję makaron osobno i dopiero potem wrzucam do zupy. Każdy może sobie wziąć mniej lub więcej wedle upodobania. Przy tym nie ma zagrożenia, że makaron nadmiernie napęcznieje i zrobi nam się zupa makaronowa 🙂
2 comments on “Zupa pomidorowa”
Lubię zupę pomidorową ze wszystkim….od ryżu po makaron i wszelakie kluseczki.
Ja też lubię każdą, ale makaron rządzi 😉