Krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki

Sharing is caring!

Grzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu 🙂 Chętnie bym pojechała, choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem.
Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje):
  • prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • seler, por, kapusta (opcjonalnie)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • duża cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • kostka warzywna lub przyprawy (wedle uznania)
  • sól
  • pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wrzucić wcześniej już pokrojone grzyby na patelnię do cebuli. Jeśli grzyby są świeże to wiadomo, że należy je wcześniej oczyścić i pokroić. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie obrać warzywa i gotować  w około 1,5 l wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej. Jeśli używamy selera, pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami, ale dla mnie to stanowczo zbyt dużo. Krem sam w sobie jest bardzo sycący.
Jeśli ktoś woli – wersja bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares