Przekąska imprezowa lub dobry pomysł na obiadokolację. Dużo opcji do wyboru. Ja zdecydowałam się na trzy warianty. Pierwszy to podstawowy: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Drugi: sos, pieczarki i mozzarella. Trzeci: sos, szynka parmeńska i parmezan. Trzeci należy zmodyfikować. Najlepiej użyć zwykłej szynki do charakterystycznego już smaku parmezanu.
Pizzerinki (8 sztuk):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- łyżka cukru
- łyżka soli
- przyprawy (ja użyłam słodkiej papryki, oregano i bazylii)
- szklanka ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oleju
Sos:
- pomidory w puszce
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
Dodatki:
- 2 kulki mozzarelli
- kilka pieczarek
- 3 – 4 plastry szynki
- 3 łyżki startego parmezanu
- kilka listków bazylii
Pokruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą. Połączyć z olejem i szczyptą cukru, a następnie wymieszać. W misce połączyć składniki sypkie. Wlać rozrobione drożdże do reszty produktów. Wyrabiać ciasto. Odstawić na godzinę pod ściereczką w ciepłe miejsce. Przygotować sos. Przelać pomidory do garnka, dodać czosnek i zblendować po czym doprawić. Pokroić i podsmażyć pieczarki. Ułożyć potrzebne składniki na blacie. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Układać na nim ukształtowane (dłońmi) placki pizzerinek. Posmarować sosem. Kolejno nakładać dodatki. Na końcu sery. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać listkami bazylii.