Ostra oliwa z papryczkami habanero i ziołami

Sharing is caring!

Przyjaciel przywiózł nam do spróbowania mega ostre papryczki habanero. Potwierdzam, bo próbowaliśmy na pizzy i kopie milion razy bardziej niż papryczka chili. Polecam wam pyszną oliwę, którą można bardzo łatwo i szybko przygotować. Przepis tylko dla osób, które lubią ostre doznania kulinarne.

Składniki na ostrej oliwy z papryczkami habanero i ziołami (3 słoiczki):

  • 1.25 l oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 10 papryczek habanero
  • 3 gałązki rozmarynu
  • gałązka bazylii

Słoiczki należy dokładnie umyć, po czym pokroić paprykę habanero w paski. Polecam robić to w rękawiczkach, ponieważ jeśli ich nie ubierzemy, a potem potrzemy twarz lub oczy mamy gwarancję niezapomnianego wieczoru. Wrzucić pokrojoną paprykę razem z pestkami do słoiczków. Dodać pokrojony w plastry czosnek. Dołączyć zioła. Nie mieszałam bazylii z rozmarynem. W jednym słoiczku dałam albo bazylię albo rozmaryn. Zalać oliwą i zamknąć. Odstawić na 3 – 4 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać na przykład do butelki po oliwie. Składniki należy wyciągnąć, ponieważ są zalewane oliwą świeże także istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia pleśni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares