Miodowo – pomarańczowa kaczka

Nazwa dania miodowo-pomarańczowa kaczka wzięła się z dwóch głównych składników oprócz tego niebanalnego mięsa, które dominują w przepisie.

Składniki na miodowo – pomarańczową kaczkę (2 porcje):

  • 2 piersi z kaczki
  • miód
  • sok z pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

Składniki na sos niespodziankę:

  • sok z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • miód
  • 3 kieliszki whisky
  • odrobina soli

Kaczkę oczyścić i naciąć skórę w kratkę. Doprawić solą i pieprzem po czym wrzucić na rozgrzaną patelnię (skórą!). Smażyć po 6 minut po obu stronach. Ściągnąć z patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować miodem. Na koniec można ponownie doprawić i dodać rozmaryn. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 minut. Czas jest zależny od wielkości kawałków kaczki. Jeśli nie jesteście pewni zawsze można podejrzeć czy już jest wypieczona w stopniu w którym Was interesuje, a jeśli okaże się, że nie to wstawić jeszcze na parę minut.

Sos należy zrobić na patelni na której była smażona kaczka, aby zebrać pozostały na niej smak. Dodać kolejno wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Miodem regulujecie słodkość czy chcecie jej więcej czy mniej. Odrobina soli przełamuje ten smak.

U nas kaczka pojawiła się w towarzystwie puree i karmelizowanych marchewek. Obłędne połączenie smaków. Ja uwielbiam kaczkę w takim wydaniu. Wyśmienita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *