Tosty z dodatkiem szparagów to pomysł na szybkie niebanalne śniadanie o intensywnym smaku. Ciekawe połączenie szynki długo dojrzewającej, sera cheddar, szparagów i majonezu.

Składniki na tosty z dodatkiem szparagów (porcja):
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 plastry szynki dojrzewającej
- plaster sera cheddar
- duży szparag
- majonez
- bazylia do dekoracji
- jajko
- sól, pieprz
- opcjonalnie zioła

Szparaga ugotować w osolonej wodzie. Ja gotuję go krótko ok. 3 minuty. Szynkę podsmażyć na suchej patelni. Rozbełtać jajko i dodać do niego sól oraz pieprz, opcjonalnie zioła. Wyłożyć na kromkę chleba tostowego kawałki szynki, ser, majonez (lub inny sos jeśli wolicie) i szparaga. Nakryć drugą kromką i obtoczyć w jajku. Usmażyć na maśle na patelni do zarumienienia. Jeśli nie chcecie dodawać żadnego sosu oczywiście istnieje taka możliwość, bo kanapka sama w sobie ma wiele nut smakowych. Na koniec udekorować bazylią lub innymi świeżymi ziołami.