Przepis, który opracowałam na potrzeby współpracy z farmą białka. Omlet białkowy a la pizza powstawał w mojej głowie dobrą chwilę. Bardzo sceptycznie podchodziłam do białek jaj, które kojarzyły mi się głównie z bezą. Po pierwsze nie piekę, a po drugie beza na redukcji to niekoniecznie pomysł, który wzbudza moje zainteresowanie. Trzeba zacząć. Jak już przygotowałam z białek jeden posiłek to mam już pomysł na kolejny. A plusów jest wiele. Niższa kaloryczność dania, brak kruszących się skorupek i łatwe dozowanie oraz przeliczanie (2 łyżki to białko jednego jaja).

Składniki na omlet białkowy a la pizza (1 porcja):
- 6 łyżek białka
- 3 plasterki salami
- pieczarka
- 60g mozzarelli
- sól
- pieprz
- oregano
- cebula dymka
- oliwa

Wlać białka jaj do miski, przyprawić i ubić aż zrobi się pianka. Nie musicie odpalać miksera. Wystarczy trzepaczka lub widelec. Wylać na spryskaną oliwą patelnie i podsmażyć do ścięcia się omletu. Ostrożnie obrócić na drugą stronę. Posypać garścią mozzarelli (doprawić oregano), ułożyć pieczarki i salami, a następnie oprószyć kolejną porcją sera. Przykryć pokrywką tak, aby ser zaczął się rozpuszczać. Pomidorki pokroić i ułożyć na wierzch omletu. Posypać oregano i pokrojoną zieloną częścią dymki lub szczypiorkiem. Ciekawym dodatkiem też może być por. Dodać odrobinę ulubionego sosu i gotowe.