Nadziewane muszle makaronowe

Sharing is caring!

Przepis zaczerpnięty z „Rodzinnej książki kucharskiej Kuroniów”. Szukałam dania bezmięsnego, którego jeszcze nie robiłam, a która spełniłaby moje „zachcianki” smakowe dnia dzisiejszego.
Składniki na nadziewane muszle makaronowe (3 – 4 porcje):
  • makaron muszle 16 sztuk
  • pieczarki około 300 g
  • ser feta około 150 g
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cebula
  • przecier pomidorowy 300 g
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Pieczarki oczyścić i pokroić w paski oraz kostkę, podsmażyć na patelni. Ostudzone wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz serem feta pokrojonym w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na kolejnej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, wlać przecier pomidorowy i przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie ugotować makaron i przelać zimną wodą. Ostudzone muszle makaronowe napełniać nadzieniem (muszla = łyżeczka farszu). Ułożyć na sosie i zapiekać w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.
Jeszcze przed włożeniem do piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares