Sezon na szparagi w pełni tak, więc trzeba korzystać z ich dobrodziejstw. Przygotowałam makaron ze szparagami który jest szybki, prosty, pyszny i uwaga! Bezmięsny. Wiecie, że u mnie rzadko kiedy goszczą przepisy wege, więc jeśli wrzucam danie tego typu to oznacza, że naprawdę warto go spróbować. Także łapcie przepis i lećcie do kuchni!
Składniki na makaron ze szparagami (2 porcje):
- makaron Chow Mein 125 g (uwielbiam go, ale nadadzą się też inne makaronu typu wstążki)
- 4 szparagi
- pomidor malinowy
- pół cukinii
- marchewka
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- grana padano
Pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić na maśle. W międzyczasie obrać marchewkę i obieraczką (lub czymś innym jeśli macie jakieś ciekawe urządzenia do tego zadania) zrobić paseczki. Umyć cukinię, przekroić i tak samo jak marchewkę potraktować obieraczką (ale nie obierać ze skóry!). Pokroić szparagi na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię (odłożyć tylko główki). Pomidora sparzyć, ściągnąć skórkę i drobno pokroić. Dodać na patelnię marchewkę, a minutę później cukinię. Po upływie dwóch minut dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidora. Ugotować makaron razem z główkami szparagów. Sos warzywny obficie doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Uwaga: główkom szparagów wystarczą 3 minuty gotowania, więc jeśli wybierzecie makaron, który gotuje się dłużej to wrzućcie je pod koniec. Chow Mein gotuje się 4 minuty, więc czas tyko minimalnie się różni.
Makaron przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Posypać tartym grana padano i posiekanym szczypiorkiem. Ułożyć dekoracyjnie główki szparagów.
Smacznego!