Makaron zrobiony ze składników, które znajdowały się w mojej lodówce. Szybko i pożywnie. W sam raz dla osób, które w piątek po całym tygodniu pracy wracają do domu i nie mają siły ruszyć ręką.
Składniki na spaghetti z sosem serowo – pieczarkowym (2 porcje):
- makaron spaghetti około 200 – 250 g
- mała śmietana 30%
- pieczarki około 100 – 150 g
- kilka łyżek parmezanu
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Pokroić pieczarki w paski i podsmażyć na patelni. Wlać śmietanę i chwilę podgrzewać. Dodać starty parmezan. Przyprawić solą i pieprzem wedle uznania. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Wrzucić spaghetti na patelnię i dokładnie wymieszać z sosem. Posiekać szczypiorek. Makaron posypać przed podaniem.
Wersja bez szczypiorku jeśli ktoś nie przepada, ale ostrzegam, że danie traci bardzo dużo na smaku.