Mięso za którym osobiście nie przepadam. Mój tata i narzeczony zajadają się nim na grillu, a ja nieszczególnie. Owszem spróbuję, ale rewelacji nie ma. Tutaj w zupełnie innej odsłonie… Wyszło delikatne, soczyste, przepyszne… I znowu wszyscy zastanawiali się co to za mięso 🙂
Składniki na karkówkę zapiekaną w sosie (5 porcji):
- karkówka wieprzowa 1 kg
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- mąka (do oprószenia mięsa)
- 0,6 l wody
- kostka rosołowa
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- łyżka kwaśnej śmietany 12%
- łyżeczka cukru
- słodka i ostra papryka
- oregano
- bazylia
Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni do zarumienienia. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą. Do garnka nalać wodę, dodać przecier pomidorowy i pokrojony w cieniutkie plasterki ząbki czosnku. Dosypać cukier i dodać śmietanę. Wrzucić kostkę rosołową. Doprawić sos pieprzem, paprykami, oregano i bazylią cały czas mieszając.
Wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 190 stopni. Piec 70 minut od czasu do czasu mieszając.