Moja domowa próba odtworzenia tego, co jadłam w Austrii. Spaghetti z pesto bazyliowym i limonką oraz serem owczym. Lepiej smakowało na wyjeździe, ale to pewnie kwestia emocjonalna. Wolałabym też, aby ser owczy był u nas w innej cenie.
Składniki na spaghetti z pesto bazyliowym i owczym serem (4 porcje):
- makaron spaghetti (opakowanie)
- pesto bazyliowe z limonką
- bazylia
- oregano
- ser owczy 200 g
Ugotować makaron w osolonej wodzie, Zetrzeć 50 g sera owczego na tarce o średnich oczkach, pozostałą część pokroić w średniej wielkości kostkę. Makaron odcedzić i wymieszać w garnku z pesto, dodać starty ser i ponownie dokładnie wymieszać. Doprawić. Na talerzu ułożyć po kilka kostek sera, nałożyć na nie makaron i ponownie kostki na wierzch dania.
Opcjonalnie można dodać na wierzch oliwki.