Gruszki w czekoladzie z lodami waniliowymi

Dzisiejszy pomysł na żywioł! Złapałam w sklepie gruszki, czekoladę, lody waniliowe i pomyślałam „będzie z tego niezły deser”.
Składniki na gruszki w czekoladzie z lodami waniliowymi (3 porcje):
  • 3 twarde gruszki
  • lody waniliowe
  • tabliczka czekolady deserowej
  • aromat waniliowy
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 6 listków mięty
Gruszki umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Podgrzać w garnku trzy szklanki wody, sześć łyżek cukru i kilka kropel aromatu waniliowego. W tak przyrządzonym syropie gotować owoce przez 12 minut. Wyłowić i ostudzić. W osobnym garnku zagrzać wodę, mleko i łyżkę cukru. Rozpuścić w tym płynie prawie całą tabliczkę czekolady. Ułożyć gruszki na talerzu z gałką lodów waniliowych, oblać jeszcze ciepłą czekoladą i posypać wiórkami. Udekorować listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *