Dzisiejszy pomysł na żywioł! Złapałam w sklepie gruszki, czekoladę, lody waniliowe i pomyślałam „będzie z tego niezły deser”.
Składniki na gruszki w czekoladzie z lodami waniliowymi (3 porcje):
- 3 twarde gruszki
- lody waniliowe
- tabliczka czekolady deserowej
- aromat waniliowy
- 0,5 l wody
- 0,5 l mleka
- 7 łyżek cukru
- 6 listków mięty
Gruszki umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Podgrzać w garnku trzy szklanki wody, sześć łyżek cukru i kilka kropel aromatu waniliowego. W tak przyrządzonym syropie gotować owoce przez 12 minut. Wyłowić i ostudzić. W osobnym garnku zagrzać wodę, mleko i łyżkę cukru. Rozpuścić w tym płynie prawie całą tabliczkę czekolady. Ułożyć gruszki na talerzu z gałką lodów waniliowych, oblać jeszcze ciepłą czekoladą i posypać wiórkami. Udekorować listkami mięty.