Enchilada zapiekana z serem żółtym

Taka mnie naszła ochota. Nigdy wcześniej nie robiłam jeszcze enchilady. W ogóle dużo rzeczy gotuję pierwszy raz, ale na szczęście nie stanowi to dla mnie (jak na razie) żadnej trudności. Najlepsze jest to, że rezultat przerósł moje oczekiwania, ponieważ enchilada wyszła praktycznie identycznie jak ta, którą dostaję w jednej z moich ulubionych restauracji.
Składniki na enchiladę zapiekaną z serem (4 sztuki):
  • mięso mielone wieprzowo – wołowe około 250 g
  • 4 placki pszenne tortilla
  • puszka pomidorów krojonych
  • przecier pomidorowy mały
  • puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • ser Gouda około 100 g
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • oregano
  • bazylia
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone (rozdrabniać widelcem) i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć około 5 minut. Wlać pomidory krojone (350 z 400 g, pozostałe 50 g na osobną patelnię), dodać 3 – 4 łyżeczki przecieru pomidorowego  i dusić przez czas około 10 – 15 minut. Na drugiej patelni do 50 g pomidorów dodać 3 – 4 łyżeczki przecieru, sól i dużo bazylii oraz oregano. Wlać 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Do patelni z mięsem wrzucić opłukaną fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Sos i farsz przestudzić. Nakładać farsz równomiernie na placki tortilli. Ja układam go w kształcie prostokąta pośrodku tak, aby łatwiej było zawijać enchilady w paczuszki. Nasmarować dokładnie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Układać enchilady zgięciami do dołu naczynia. Posmarować wierzch przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Na koniec udekorowałam świeżym oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *