Oto wersja bakłażana, która może przypaść do gustu każdemu. Mój narzeczony nie lubi tego warzywa, ale nie dawałam za wygraną i stwierdziłam, że warto by było gdyby jednak polubił „gruszkę miłości”. Tak też się stało. Przeciwnik bakłażana rozsmakował się w tej potrawie. Pomyślałam, że jest to jakiś mój osobisty kulinarny przełom!
Składniki na grillowanego bakłażana z oscypkiem i pieczarkami (4 porcje – przystawki):
- średniej wielkości bakłażan
- pieczarki około 200 g
- oscypek (takie niteczki, makaroniki – 1/2 pęczka)
- 1/4 pęczka szczypiorku
- przyprawa klasyczna do grilla
- sól
Pokrojone w paski pieczarki podsmażyć na maśle. Ja dodałam do nich na koniec jeszcze odrobinę soli i przemieszałam. Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Obficie posolić i odstawić na 15 minut. Umyć i osuszyć, przed samym wyłożeniem na ruszt posypać przyprawą do grilla. Grillować z obu stron do uzyskania chrupkości, wyłożyć na niego oscypek. Poczekać aż ser zacznie się rozpuszczać. Ja dodatkowo polałam na koniec (już na talerzu) bakłażana oliwą z oliwek z patelni z pieczarkami (po ich uprzednim podgrzaniu). Posypać szczypiorkiem.