Z cyklu moich weekendowych smaków.
Składniki na mięso wieprzowe w sosie własnym (6 porcji):
- mięso wieprzowe (szynka lub łopatka) 1 kg
- cebula
- dwie szklanki bulionu wołowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
- szczypta mąki (opcjonalnie)
Mięso umyć i pokroić w dużej wielkości kostkę. Doprawić solą, papryką i pieprzem. Podsmażyć na patelni aż mięso się zetnie i wypłynie sos. Drobno pokroić cebulę i wrzucić do mięsa na patelnię. Podsmażyć kilka minut. Przelać do garnka i zalać bulionem, doprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować 1 – 1,5 godziny aż mięso zmięknie (należy sprawdzać!). Na koniec doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką. Jest to potrzebne na przykład do klusek śląskich, ale do ziemniaków gniecionych już niekoniecznie.