Wykorzystałam przepis z gazety „Kobieta i życie”. Miałam smak na wołowinę. Najczęściej na stole króluje schab, mielone, kurczak. Tak, więc miałam dziś ochotę na zmianę 🙂
Składniki na Boeuf Strogonow (4 porcje):
- wołowina bez kości 800 g
- cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- oregano
- kostka warzywna
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- mąka
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i obtoczyć w mące. Pokroić drobno cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i mięso. Rozpuścić kostkę warzywną w 750 ml wody. Zalać bulionem podsmażone mięso z cebulą, które przed tym najlepiej przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Dusić przez około godzinę i dwadzieścia minut (jak zwykle doradzam próbowanie czy mięso jest już wystarczająco miękkie). Na końcu wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem dosypać jeszcze kolejną porcję oregano i wymieszać. Specjalnie nie napisałam ilości soli, pieprzu i oregano, ponieważ każdy dodaje ich wedle uznania. Mogę powiedzieć, że ja dodałam szczyptę soli, łyżkę pieprzu oraz około 1/2 opakowania oregano (uwielbiam zioła!).
Można opcjonalnie dodać pokrojony w plastry ogórek konserwowy i posiekany koperek. Pasuje idealnie!