Miałam ochotę zrobić rybę i uparłam się, żeby kupić filet z mintaja, ale okazało się, że nie mogę tego zrobić, więc alternatywą był łosoś. Nie do końca wiedziałam ile on kosztuje, jednak ryba ta warta jest każdych pieniędzy 🙂
Składniki na łososia w sosie śmietanowo – koperkowym (3 porcje):
- filet z łososia około 700 g
- pieprz
- sól
- łyżka soku z cytryny
sos:
- 200 ml śmietany 12 %
- ząbek czosnku
- łyżka lub dwie posiekanego koperku
- sól
Na początku należy przygotować sos, aby schłodził się on podczas przygotowywania ryby. Do miseczki wlać śmietanę i dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Wsypać posiekany koperek i doprawić solą do smaku, wymieszać. Wstawić do lodówki. Rybę oczyścić z ości lub skóry jeśli jest taka potrzeba, podzielić na porcje. Doprawić solą i pieprzem, zalać łyżką soku z cytryny. Smażyć na rozgrzanej patelni 2 minuty rozpoczynając od strony, gdzie znajdowała się wcześniej skóra. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Dusić pod przykryciem kolejne 2 – 3 minuty. Ściągnąć z patelni i polać sosem. Łosoś doskonale komponuje się z ryżem i kaszą. Ja podałam do niej ryż z cebulką i pieczarkami.
Niesamowita ryba.