Restauracja Grube Ryby w Zabierzowie

Restauracja niespodzianka. Do ostatniej chwili nie wiedzieliśmy, gdzie dokładnie jedziemy na 50-tkę mojego taty. W związku ze znajomością tej okolicy, jadąc autem obstawialiśmy okoliczne restauracje. Jeden z typów okazał się trafionym.
Zamówiliśmy:
 Krem z kurek w czarce chlebowej.
 Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z sezonowymi warzywami z pieca w miodzie i puree ziemniaczanym.
 Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli.
Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki.
Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalapeño i ser camembert oraz domowymi frytkami. Bułka wypiekana na miejscu.
Restauracja jest bardzo przestronna, piętrowa. Jest w stanie pomieścić wielu gości. Wyposażenie jest minimalistyczne, miłe dla oka, eleganckie, ale nie na wyrost. Podczas naszej wizyty oprócz świętowanej przez nas 50-tki były też inne urodziny, chrzciny czy też obiad biznesowy. Obsługa jest bardzo miła, stale dopytuje czy wszystko jest w porządku i czy dania są smaczne.
Potrawy podawane są niezwykle szybko. Wszystkie dania prezentują się bardzo zachęcająco. Zupa krem z kurek (na którą wszyscy się zdecydowaliśmy) była przepyszna, bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona – pełnia smaku. Polędwiczki według taty były „odlotowe”. Poprosiłam o stek średnio wysmażony. Danie ogólnie było bardzo dobre. Co prawda stek był pomiędzy średnio wysmażonym, a wysmażonym, ale smakował mi. Mały minus za to, że wypłynęła z niego krew. Myślę, że zależało im na czasie i stek został zbyt szybko przygotowany. Mięso było jednak dobrze doprawione, świetny sos i sałatka. Ziemniaczki też super, bo został odsączony nadmiar tłuszczu. Plus za kwiatek 😉 Ryba imponująca, mięciutka. Kurczak delikatny i soczysty. Pomimo tego, że na jednym talerzu zostało podane danie główne i surówka, sos nie przedostał się (dzięki swojej konsystencji) pod marchewkę. Burger wołowy średnio wysmażony, idealny. Nie spodziewaliśmy się, że ser camembert będzie tak dobrze do niego pasował. Bardzo sycący posiłek. Bułka mogłaby być nieco bardziej chrupiąca.
Podsumowując, polecam restaurację Grube Ryby w Zabierzowie. Komfortowy lokal, miła obsługa, smaczne dania. Zdecydowanie każdy znajdzie tutaj coś przyjemnego dla swojego podniebienia.
P.S. Jeszcze raz 100 lat!

1 comment on “Restauracja Grube Ryby w Zabierzowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *