Ostatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam przenieść te składniki na realia jajecznicy. Wyszła genialnie. Mój mąż, który początkowo bał się fety w jajecznicy triumfalnie zakrzyknął „Pasuje!” 🙂
Składniki na jajecznicę ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta (1 porcja):
- 1,5 garści świeżego szpinaku
- kilka pieczarek
- ser feta ilość wedle uznania
- 2 jajka
- sól
- masło
Na maśle podsmażyć umyty i posiekany wcześniej szpinak. Dodać kilka pieczarek uprzednio pokrojonych w paski. Doprawić solą. Wbić jajka. Dosolić w razie potrzeby. Pod koniec robienia jajecznicy dodać pokrojoną w kosteczki fetę i wymieszać lub też przerzucić gotową jajecznicę na talerz i udekorować serem. Obie opcje są przepyszne!
Taka opcja jest lepsza dla osób, które nie są przekonane do fety i chcą spróbować.