Przepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych miesięczników Shape. Makaron jest rewelacyjny, o bardzo charakterystycznym smaku. Gorgonzola nadaje mu właśnie to coś, czego szukamy.
Składniki na spaghetti z gorgonzolą i suszonymi pomidorami (2 porcje):
- makaron spaghetti 200 g
- 1/2 małej cebuli
- ząbek czosnku
- 50 g suszonych pomidorów
- 1/2 małej śmietany 12%
- 40 g sera gorgonzola
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone (drobno) suszone pomidory oraz rozgnieciony czosnek. Podsmażyć 2 minuty. Wlać śmietanę i dodać pokruszony ser. Przyprawić. Gotować do zgęstnienia sosu. Można też go chwilowo przestudzić i od razu zrobi się gęstszy. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Podawać wymieszany z sosem bądź polany nim (wedle uznania).