Klopsiki okazały się dla mnie totalnym hitem. Zdrowe, pyszne, a przy tym bez grama tłuszczu! Czuję, że regularnie będą gościły w moim domu.
Składniki na klopsiki z cukinią z piekarnika (10 – 11 sztuk):
- mięso mielone z indyka 500 g
- jajko
- 1/2 niewielkiej cebuli
- szklanka startej cukini
- zielona pietruszka (ilość wedle uznania)
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach i odstawić na bok. Do miski przełożyć mięso, jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wrzucić odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Formować średniej wielkości klopsiki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wsadzić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.