Ugotowałam kaszę pęczak z powodu jej nadmiaru w domu i krótkiej daty przydatności do spożycia. W wersji wege ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta prezentuje się naprawdę nieźle. Polecam jako chwilę oddechu od mięsnych posiłków.

Składniki na kaszę pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta (3 -4 porcje):
- kasza pęczak 200 g
- pół słoika suszonych pomidorów
- pół kostki fety
- 150 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki chili
- łyżeczka oregano
Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Dodać umyty szpinak i pokrojone pomidory. Smażyć aż nadmiar wody odparuje z liści. W międzyczasie ugotować kaszę w osolonej wodzie. Wrzucić na patelnię i doprawić przyprawami. Po wyłączeniu gazu/indukcji dodać pokrojony w kostkę ser feta obsypany oregano. Zajadajcie ze smakiem!

2 comments on “Kasza pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta”
Szpinak, czosnek i suszone pomidory często bardzo trudno przemycić w codziennych posiłkach, tak by przypadły do gusty wszystkim domownikom. Połączenie ich i podanie z kasza pęczak Melvit to doskonała propozycja na pożywny lunch do pracy i rodzinny obiad. Podobnie smaczna i odżywcza jest Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem na którą przepis znajdziecie na stronie https://melvit.pl/zupa-jarzynowa-z-fasola-i-peczakiem/
dziękuję za twoją propozycję 🙂