Spaghetti z serem pleśniowym, suszonymi pomidorami i świeżą cukinią

Podejście do posiłku obiadowego bez mięsa. Muszę przyznać, że jemy go dosyć dużo (za dużo) tak, że potrawy wegetariańskie są u nas raczej ciekawą odskocznią. Spaghetti w tym wydaniu jest naprawdę bardzo dobre.

Składniki na spaghetti z serem pleśniowym, suszonymi pomidorami i świeżą cukinią (2 – 3 porcje):

  • makaron spaghetti 200 g
  • 200 ml śmietany 30%
  • ser niebieski pleśniowy 200 g
  • 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • kilka cienkich pasków cukinii
  • sól
  • pieprz

Śmietanę wylać na patelnię. Wrzucić do niej pokrojoną w średnią kostkę dymkę i ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka listków bazylii. Podgrzewać do jej redukcji. W tym samym czasie pokroić pomidory w paski, obieraczką zrobić paski cukinii. Dodać kilka listków bazylii, odrobinę soli oraz skórkę z cytryny (niedużo, na smak) i wymieszać. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Do zredukowanej śmietanki dodać ser. Mieszać do jego rozpuszczenia się. Połączyć makaron z sosem. Wierzch pasty udekorować warzywami polanymi łyżką soku z cytryny. Udekorować bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *