Królik w sosie śmietanowym z grzybami i warzywami

Sharing is caring!

Postanowiłam pierwszy raz w życiu przygotować królika. Zawsze bałam się tego, pomimo że słyszałam o tym konkretnym przysmaku same dobre rzeczy. Zmobilizowała mnie moja przyjaciółka, która tego królika po prostu mi załatwiła z zaufanego źródła. Zachwalała, że jest fantastyczny w smaku. Zaprosiłam nawet rodziców na obiad. To już u mnie tradycja spraszać ludzi na danie, które przyrządzam po raz pierwszy.

Myślę, że królik nie jest u nas tak popularnym obiadem, ponieważ nie jest tak dostępny jak na przykład kurczak. Bardzo mi smakował i myślę, że wypadałoby go gotować częściej.

Teraz wielbiciele podrobów nie czytajcie kolejnej linijki. Kokos też był szczęśliwy, zajadał obgotowane nereczki i płucka. Wszyscy zadowoleni. Przejdźmy już zatem do przepisu.

Składniki na królika w śmietanie z grzybami i warzywami (5 porcji):

  • królik
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 300 g borowików
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • natka pietruszki
  • 200 ml śmietany 30%
  • około 500 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Królika pokroić na kawałki i oczyścić. Przyprawić solą i pieprzem, po czym podsmażyć na rumiano na patelni. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wino i dusić do jego odparowania. Dodać bulion i dusić około 50 minut. Obrać i pokroić w talarki marchewkę i pietruszkę. Cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku rozgnieść i przesmażyć na patelni. Dodać wszystkie warzywa do królika i dusić kolejne 20 minut. W międzyczasie przesmażyć grzyby, pokrojone w paski na maśle. Dodać do królika. Wlać śmietanę i zagotować. Dorzucić posiekaną pietruszkę. Całość duszenia wynosi około 1.5 godziny. W razie potrzeby należy dolewać wodę. Warto sprawdzić czy królik jest już miękki. Podawać dodatkowo posypując natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares