Specjalność mojego taty. Postanowiłam w końcu zrobić je sama. Okazało się, że to nic trudnego, ale smakuje wspaniale.
Składniki na pieczone polędwiczki wieprzowe (5 porcji):
- polędwiczki wieprzowe 700 g
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Umyć i oczyścić polędwiczki. Odciąć końcówki, tak aby powstały równe części (jak widać odcięte końcówki też wrzuciłam do naczynia). Mięso przyprawić dużą ilością soli i pieprzu, posypać delikatnie ostrą papryką. Zalać oliwą do której należy włożyć jeszcze dwa rozgniecione ząbki czosnku. Odstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Piec w natłuszczonym, odkrytym naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Po wyjęciu z pieca przykryć folią aluminiową i ściereczką. Odczekać 5 minut przed krojeniem. Ja minimalnie je przeciągnęłam, ale i tak wyszły bardzo dobre.
Podawać z dowolnym sosem. Ja zrobiłam sos grzybowy.