Pieczone polędwiczki wieprzowe

Specjalność mojego taty. Postanowiłam w końcu zrobić je sama. Okazało się, że to nic trudnego, ale smakuje wspaniale.
Składniki na pieczone polędwiczki wieprzowe (5 porcji):
  • polędwiczki wieprzowe 700 g
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
Umyć i oczyścić polędwiczki. Odciąć końcówki, tak aby powstały równe części (jak widać odcięte końcówki  też wrzuciłam do naczynia). Mięso przyprawić dużą ilością soli i pieprzu, posypać delikatnie ostrą papryką. Zalać oliwą do której należy włożyć jeszcze dwa rozgniecione ząbki czosnku. Odstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Piec w natłuszczonym, odkrytym naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Po wyjęciu z pieca przykryć folią aluminiową i ściereczką. Odczekać 5 minut przed krojeniem. Ja minimalnie je przeciągnęłam, ale i tak wyszły bardzo dobre.
Podawać z dowolnym sosem. Ja zrobiłam sos grzybowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *