Pierwsze skojarzenie z cukinią? Leczo. Dobre leczo nie jest złe, ale nie zawsze musi być tak tradycyjnie. Cukinia jest warzywem, które ma duży potencjał, więc korzystajmy z niego! Dziś przedstawiam Wam mięsne, aczkolwiek bardzo lekkie danie.
Składniki na zapiekaną cukinię faszerowaną mięsem mielonym (2 porcje):
- duża cukinia
- mięso mielone wieprzowo – wołowe 500 g
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- puszka krojonych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ser żółty typu Gouda ok 150 g
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Pokroić cebulę w małej wielkości kostkę i podsmażyć. Dodać mięso mielone, które podczas smażenia powinno być rozdrabniane. Dorzucić na patelnie przepuszczony przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i paprykę pokrojoną w małą kostkę. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotować przez kilka minut. W tym czasie umyć cukinię i przekroić na cztery części (krojenie poziomo wzdłuż warzywa i pionowo w poprzek), wydrążyć zbędny środek. Dobrze posolić warzywo, gdyż potrzebuje większej ilości soli. Do wydrążonych cukinii nakładać farsz. Wierzch posypać startym na średnich lub dużych oczkach serem żółtym. Zapiekać na pokropionej oliwą z oliwek blasze lub w naczyniu żaroodpornym przez 30 – 40 minut (aż cukinia będzie miękka) w temperaturze 200 stopni.
Moja cukinia przed końcem pieczenia jeszcze w piekarniku.