Mielone z niespodzianką i sosem tzatziki

Pomimo deszczu rozpaliliśmy grilla. To znaczy podczas rozpalania jeszcze go nie było, ale nie zniechęcił nas on do ucztowania. Tym razem na ruszczcie znowu pojawiło się coś nowego, choć sos był nam już dobrze znany.
Składniki na mielone z niespodzianką (4 kulki):
  • mięso mielone 500 g
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • Vegeta
  • opcjonalnie pietruszka
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. W tym czasie ugotować jajka na twardo. Mięso wymieszać z usmażoną cebulą, czosnkiem i doprawić (wedle uznania). Obtaczać obrane, ugotowane (ostudzone!) jajka mięsem i odstawić do lodówki. Mięso ma mieć kształt kulki. Grillować 10 – 20 minut (w zależności od stopnia rozpalenia grilla; ja miałam już żar, a więc zajęło mi to około 20 minut) – najlepiej sprawdzać na bieżąco!
Sos tzatziki:
  • ogórek szklarniowy długi
  • 2 ząbki czosnku
  • duży jogurt naturalny typu greckiego
  • kilka listków mięty
Ogórek i czosnek utrzeć na tarce o małych oczkach. Miętę drobno posiekać. Składniki dokładnie wymieszać z jogurtem. Można odstawić do lodówki.
Przed:
Po:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *