Tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym

Sharing is caring!

Danie, które wymyśliłam spontanicznie, aby wykorzystać składniki na które miałam ochotę. Dodatkowo cukinia, aby było zdrowo i z dodatkiem warzywnym. Propozycja obiadowa dosyć szybka do przygotowania, a więc dobra zarówno w tygodniu jak i w weekend.
Składniki na tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym (2 porcje):
  • makaron tagliatelle około 200 g
  • polędwiczka wieprzowa (ilość wedle uznania, ja zawsze robię większy kawałek i wykorzystuję przy kolejnym obiedzie)
  • paseczki cukinii (ilość dowolna, ja robiłam dosyć sporo – cukinia się kurczy)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • grzyby około 200 g
  • mała śmietana 12 %
  • sól
  • pieprz
Polędwiczkę wieprzową oczyścić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po czym wyciągnąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na chwilę. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć. Dorzucić grzyby i doprawić. Dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości po czym dodać śmietanę. Paseczki cukinii zrobić obieraczką. Ja zrobiłam je z kawałkiem skórki, aby się nie rozpadły. Wcześniej należy pamiętać, aby dokładnie umyć warzywo! Podsmażyć cukinię z odrobiną soli aż zrobi się miękka i elastyczna. Ugotować makaron według instrukcji. Odcedzić tagliatelle, dodać pokrojone kawałki polędwiczki, zalać sosem i udekorować cukinią. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares