Sałatka z polędwiczkami z kurczaka w sosie z gorgonzoli

Sharing is caring!

Kolejna inspiracja z tej samej gazetki co lemoniada, czyli sałatka z polędwiczkami z kurczaka w sosie z gorgonzoli. Rewelacyjna. Jadłam ją na obiad i zdecydowanie polecam. Fantastyczne sosy. Przepyszna.

Składniki na sałatkę (2 porcje):

  • pół opakowania roszponki
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • 2 garści orzechów włoskich

Składniki na sos do sałatki (2 porcje):

  • pół łyżki musztardy
  • łyżka octu winnego
  • sól
  • łyżka miodu
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Składniki na kurczaka w marynacie (2 porcje):

  • polędwiczki z kurczaka 400 g
  • 1/2 l maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Sos z gorgonzoli (2 porcje):

  • pół opakowania sera gorgonzola
  • 120 ml śmietanki 30 %
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Zalać maślanką do której należy dorzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie odlać marynatę i smażyć kurczaka, którego na patelni należy posypać słodką papryką, na piękny kolor. Ważne, aby nie za długo, by mięsko pozostało miękkie i soczyste.

Roszponkę umyć i przesypać na talerz. Cebulę pokroić w piórka, a orzechy pokruszyć. Całość wymieszać z sosem, powstałym z musztardy, octu, miodu, oliwy i przypraw. Sos jest prawdziwą bombą! Przygotowywałam już różne, ale ten jest nieziemski.

Przygotować kolejny sos, z gorgonzoli. Podsmażyć drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać śmietankę. Po jej zagotowaniu dodać kawałki sera. Mieszać do rozpuszczenia się gorgonzoli. Doprawić solą i pieprzem. Sos jest pyszny, gęsty o intensywnym smaku.

Teraz czeka na nas nakładanie. Na sałatkę znajdującą się na talerzu ułożyć kawałki kurczaka i polać je sosem z gorgonzoli. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares