Miniburgery z łososia i szpinaku

Przepis zapożyczony z jednej z moich ulubionych stron, chociaż nie mam w zwyczaju obracać się na konkretnych. Przekazuję dalej tę skarbnicę wiedzy i smaków https://dietetyczne-przepisy.net. Propozycja rybna. Ja zrobiłam miniburgery do kaszy, ale kolejnym razem już widzę je w większej wersji w Grahamce. Pyszności.
Składniki na miniburgery z łososia i szpinaku (6 kotlecików):
  • świeży filet z łososia 250 g
  • liście szpinaku 50 g
  • ser błękitny lazur 15 g
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sok z ćwiartki cytryny
Łososia pozbawić skóry i zmielić w maszynce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno potargane liście szpinaku. Dorzucić pokrojony w małą kostkę ser. Załączyć jajko, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i formować kulki, które delikatnie należy rozgnieść na patelni. Uwaga: smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu po około 5 minut z każdej strony. Nie trzeba ściśle trzymać się czasu – to widać czy burgery są gotowe.
Jeszcze surowe na patelni.

1 comment on “Miniburgery z łososia i szpinaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *