Przepis zapożyczony z jednej z moich ulubionych stron, chociaż nie mam w zwyczaju obracać się na konkretnych. Przekazuję dalej tę skarbnicę wiedzy i smaków https://dietetyczne-przepisy.net. Propozycja rybna. Ja zrobiłam miniburgery do kaszy, ale kolejnym razem już widzę je w większej wersji w Grahamce. Pyszności.
Składniki na miniburgery z łososia i szpinaku (6 kotlecików):
- świeży filet z łososia 250 g
- liście szpinaku 50 g
- ser błękitny lazur 15 g
- ząbek czosnku
- jajko
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- sok z ćwiartki cytryny
Łososia pozbawić skóry i zmielić w maszynce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno potargane liście szpinaku. Dorzucić pokrojony w małą kostkę ser. Załączyć jajko, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i formować kulki, które delikatnie należy rozgnieść na patelni. Uwaga: smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu po około 5 minut z każdej strony. Nie trzeba ściśle trzymać się czasu – to widać czy burgery są gotowe.
Jeszcze surowe na patelni.
1 comment on “Miniburgery z łososia i szpinaku”
Bardzo ciekawy przepis i przede wszystkim zdrowy 🙂 Wydaje się prosty w przygotowaniu. Ja jednak ani piec ani gotować ani smażyć nie lubię. 😉 Też mam na imię Karolina https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/09/nie-o-amliwych-paznokciach-moze-jednak.html:P Pozdrawiam i zapraszam do siebie: