Długi weekend majowy zbliża się wielkimi krokami. Już teraz świeci piękne słońce i jest idealna pogoda na grillowanie. Stąd też wypłynęła moja inspiracja na ten wpis.
Składniki na tradycyjny szaszłyk na grilla (6 porcji):
- około 600 g mięsa drobiowego
- 350 g pieczarek
- duża papryka
- duża cebula
- ziemniak (opcjonalnie)
- sól
- ostra papryka
- ziołowa przyprawa do kurczaka
- oliwa lub olej
Obrać pieczarki i wyszorować ziemniaka. Pokroić cebulę, ziemniaka i pieczarki w plasterki, a paprykę w słupki. Mięso podzielić na średniej wielkości kawałki. Doprawić wszystkie składniki. Nabijać naprzemiennie na wykałaczki. Smażyć bezpośrednio na ruszcie lub tacce aluminiowej. Jeśli decydujemy się na drugą opcję to pod szaszłyki warto podlać trochę oliwy.
Uwaga: należy zwrócić uwagę na to czy ziemniak jest dosmażony, ponieważ wymaga on troszkę więcej czasu! Nie jest to jednak składnik niezbędny 🙂
Propozycja podania dania: