Kurczak curry

Sharing is caring!

Podsyłam Wam moje wczorajsze smaki 🙂 Lubię przyprawy, zioła, niecodzienne aromaty… Tego dnia naszła mnie ochota na curry… Tak po prostu.
 
Składniki na kurczaka curry (6 porcji):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki curry
  • łyżka kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz (duża ilość)
  • natka pietruszki
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić pieprzem, solą, papryką. Dodać oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić zamarynowego kurczaka na około 3 godziny. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić kurczaka i smażyć do zarumienienia. Odlać nadmiar oleju i przyprawić curry oraz kurkumą. Dodać śmietanę oraz cukier. Gotować 10 minut, mieszając aby potrawa się nie przypaliła. Przed podaniem posypać świeżą zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares