Dzisiaj znów ostre smaki. Pomidorki z działki babci i moje chili. Efekt piorunujący. Ostrzegam, że dla mniej zahartowanych osób mocno wypala. Mam nadzieję, że to polepszy mój metabolizm.
Składniki na kotlety z kurczaka z pikantną czerwoną salsą (3 porcje):
- filety z kurczaka około 500 g
- Vegeta
- 2 pomidory
- 3 – 4 papryczki chili
- sól
- pieprz
- mała młoda cebula
- 1/2 ząbka czosnku
Filety umyć, podzielić i rozbić, a następnie doprawić Vegetą. Smażyć krótko, aby mięso pozostało miękkie i soczyste. Na osobą patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. W czasie jej podsmażania kroić drobno papryczki i pomidory. Wrzucić na patelnię, smażyć do odparowania nadmiaru wody. Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Gotową salsę wykładać na mięso. Może być ona ciepła lub ostudzona.