Przekąska na rukoli ze szparagów i jajka sadzonego

Zaczął się sezon na szparagi, więc postanowiłam trochę poszaleć. Szparagi z serem Cheddar, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym. Nie chciałabym powtarzać w kółko tego samego, tak więc wymyśliłam przekąskę. Można powiedzieć, że zdrową przekąskę, ale czy taką fit to już jest trochę gorzej. Jeśli zastąpimy nią jakiś posiłek to nie jest źle. Jeśli jako dodatek to już trochę inna sprawa. Smakuje wyśmienicie. Jeśli krzywi kogoś myśl o szczypiorku spokojnie, nie musicie go dodawać.

Składniki na przekąskę na rukoli ze szparagów i jajka sadzonego (1 porcja):

  • garść rukoli
  • 4 szparagi
  • 2 łyżki sera Cheddar
  • 4 plastry szynki długo dojrzewającej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • łyżka szczypiorku

Szparagi owinąć szynką długo dojrzewającą i wsadzić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Na talerzu rozsypać umytą rukolę. Na niej ułożyć upieczone szparagi i posypać startym serem Cheddar. Usmażyć jajko sadzone. Oprószyć jajko solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jajko położyć na przekąsce i posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *