Faszerowane bakłażany po włosku

Sharing is caring!

Pyszny kompozycja mięsno – warzywna na obiad. Faszerowane bakłażany po włosku. Może dlatego, że trochę mi już tęskno do lata… Faszerowane warzywa to jest dla mnie zdecydowanie to. Bakłażan, cukinia, a może papryka? Tym razem padło na bakłażana! Polecam czasem zamiast ryżu, kaszy czy makaronu.

Składniki na faszerowane bakłażany po włosku (ilość porcji według uznania, 6 połówek):

  • 3 bakłażany
  • mięso mielone wołowe 400 g
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego tymianku
  • 125 g mozzarelli z mleka bawolego
  • 16 zielonych oliwek
  • 60 g tartego grana padano
  • oliwa
  • pół pęczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Bakłażany oczyścić, przekroić, doprawić solą i skropić oliwą. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni (termoobieg) około 25 minut na pergaminie. Pokroić cebulę w drobną kostkę i posiekać czosnek, a następnie podsmażyć. Dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Po podsmażeniu mięsa dodać tymianek, przecier pomidorowy, oraz uprzednio drobno pokrojone oliwki. Gotować 20 minut od czasu do czasu mieszając. Wydrążyć bakłażany, posiekać miąższ i dorzucić do sosu. Po wyłączeniu indukcji tudzież kuchenki dodać potarganą bazylię i mozzarellę pokrojoną w kosteczkę. Nafaszerować bakłażany i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nastawionym na 160 stopni (termoobieg) przez około 10 do 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares