Risotto z krewetkami i pomidorami

Sharing is caring!

Na dzisiejszy obiad zdecydowałam się na risotto z krewetkami i pomidorami. Nie spodziewałam się jednak, że smak ten sprawi mi tyle radości. Owoce morza kojarzą mi się głównie z wakacjami (pomimo, że za oknem panuje śnieżyca). Nie ukrywam, że tęsknię za słoneczną Chorwacją szczególnie kiedy u nas panuje taka huśtawka pogodowa, która rozstraja mnie totalnie. Są dwa czynniki, które będą sprzyjały mojemu gotowaniu w najbliższym czasie. Pierwszy to chyba nieunikniona praca zdalna, a drugi aspekt to dieta na najbliższy miesiąc (bez produktów mącznych). Taki eksperyment, może coś na mnie w końcu podziała. Tak łatwo się nie poddam w dążeniu do wymarzonej sylwetki! W każdym razie przedstawiam Wam przepis na risotto z którego jestem naprawdę zadowolona. Krewetki, choć mrożone są bardzo smaczne. Kupowałam je w Makro.

Składniki na risotto z krewetkami i pomidorami (2 porcje):

  • 150 g gotowanych mrożonych krewetek – ja miałam duże, więc wyszło około 8
  • 130 g ryżu Arborio
  • duża szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • bardzo duży pomidor malinowy lub dwa średnie
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki tartego parmezanu
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka masła
  • chili
  • sól
  • pieprz

Pokroić szalotkę i czosnek w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię najpierw szalotkę, a chwilę później czosnek, tak aby się nie przypalił. Sparzyć pomidora i obrać ze skórki, po czym pokroić go w dużą kostkę. Dorzucić na patelnię wraz z trzema łyżkami pasaty i posolić. Pozostawić na 3 minuty. Wsypać ryż. Po kolejnych 2 minutach zalać go bulionem. Kiedy bulion odparuje wlać wino. Pod koniec gotowania i odparowaniu nadmiaru płynu doprawić solą i pieprzem, dodać garść siekanej pietruszki, masło i łyżeczkę parmezanu. Krewetki oprószyć papryką chili i wrzucić na 5 minut do risotto. Wykładając risotto na talerz, posypać łyżeczką parmezanu i udekorować pietruszką.

Czas gotowania ryżu jest podany na opakowaniu, ale lepiej próbować aż stanie się on kleisty i miękki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares