Zupa jarzynowa

Możecie mi wierzyć lub nie, ale nigdy wcześniej nie podejmowałam się gotowania zupy jarzynowej. Zupa ta, jak wiele innych, kojarzy mi się z moją babcią. Nie wiem czy to normalne, ale są osoby w mojej rodzinie, które przywołują mi na myśl pewne potrawy. Czy macie podobnie? Moja jarzynowa jest wzorowana na babcinej i mogę powiedzieć, że nawet jej dorównała, co jest chyba najwyższym wyróżnieniem.

Składniki na zupę jarzynową (garnek 5l):

  • filet z kurczaka lub jakakolwiek inna część z kurczaka
  • cebula
  • mały por
  • pół selera
  • kalafior około 600g
  • 4 pieczarki
  • żółta lub zielona fasolka szparagowa 200 g
  • groszek 200 g
  • marchewka 200 g
  • 4 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 200 ml śmietany 18 %
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma

Kurczaka oczyścić i zalać wodą, dodać sól i gotować. Będzie on stanowił bazę bulionu i jeden ze składników zupy. Warzywa obrać i pokroić na kawałki (wielkość wedle uznania).

Ja w ogóle szukając groszku znalazłam mrożony mix groszek marchewka (400 g). Jeśli wykorzystujemy fasolkę żółtą należy odciąć końcówki. Ja jeszcze dodatkowo przecięłam je na pół, bo wydawały mi się zbyt duże. Oddzielić różyczki kalafiora. Przesmażyć na maśle poszatkowaną cebulę i pora oraz pokrojone pieczarki, po czym dorzucić do bulionu. Wrzucić pokrojone ziemniaki i selera. Poczekać aż całość się zagotuje i dołożyć groszek, marchewkę oraz fasolkę. Gotować około 10 minut. Wrzucić różyczki kalafiora i gotować kolejne 10 minut. Doprawić wedle uznania. Gałki i kurkumy dałam po szczypcie. Zabielić śmietaną. Zagotować.

Dopiero na sam koniec dorzuciłam posiekany koperek. Zawsze dodaję dużo ziół, więc załączyłam cały sklepowy pęczek. Dokładnie wymieszać i przykryć, aby zupa doszła. W razie potrzeby ponownie doprawić. Kurczaka obrałam i wrzuciłam do zupy. Polecam serdecznie. Jak u babci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.